newsl.png
Zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco ze wszystkimi nowościami!
CASHBACK!

Zrób zakupy w naszym sklepie, a my zwrócimy Ci kasę!

Kliknij i dowiedz się więcej!
Koszyk 0 Produkt Produkty (pusty)    

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Promocje

Opcje dostawy

Odbiór w sklepie: 0 zł
Paczka w ruchu: od 6 zł (małe gabaryty)

Przesyłka do 31,5 kg:
Kurier 12 zł, kurier za pobraniem 16 zł

Przesyłka powyżej 31,5 kg:
Kontakt ze sklepem!!!

Opcje płatności:
Przelew tradycyjny, płatność przy odbiorze, PayU, raty Credit Agricole 0,5%

Zobacz nasze Aukcje

Producenci

Nowe produkty

Bądź z nami

Newsletter

top arabica
Opisanie wszystkich doznań smakowych jakich dostarcza nam pita codzienne kawa jest trudne. Najczęściej potrafimy powiedzieć, że dana kawa nam smakuje bądź nie. Aby opisać kawę, można posłużyć się kilkoma podstawowymi określeniami: - aromat - w ziarnach kawy zawartych jest od 800 do 1000 lotnych substancji aromatycznych (najwięcej spośród wszystkich produktów spożywczych) które są nośnikiem wspaniałego bukietu zapachów i samego smaku. Aromat to dusza kawy i, w zależności od gatunki i pochodzenia ziaren może być np. dymny, czekoladowy, karmelowy, słodowy, kwiatowy, ziemisty, owocowy, cytrusowy, trawiasty, ziołowy, orzechowy, korzenny, winny... - kwaskowość - powinna być wyważona, delikatna, im większa (fermentacyjna, octowa) tym kawa niższego gatunku. Odpowiednia kwaskowość dodaje kawie charakteru, czyni z niej napój wyrazisty, wytrawny. Kawy palone na odcień ciemny charakteryzują się mniejszą kwaskowością. Wysoką kwaskowość kawy niskiego gatunku można złagodzić dodając mleka. - goryczka - każda kawa ma swój wyjątkowy posmak goryczki, która pochodzi od zawartej w kawie kofeiny. Goryczka nie powinna jednak w kawie dominować, powinna zaś być uzupełnieniem pozostałych odczuć smakowych. Nieprzyjemna goryczka może być wynikiem zastosowania niskiej jakości ziaren kawy zielonej, procesu palenia w zbyt wysokiej temperaturze (palenie przemysłowe) lub palenia zbyt długiego. - konsystencja (body) - to nie tyle smak, co odczucie pełni,ciężkości, gęstości na języku. Kawa o dobrej konsystencji nie spływa do gardła jak woda niegazowana, nie jest rzadka, ma swój wyraz i wyczuwalny charakter. Ta zawiesistość kawy występuje najczęściej w kawach wyżynnych, pochodzących z upraw tradycyjnych. Nie występuje w ziarnach niemytej robusty i ogólnie ziarnach złej jakości. - smak, posmak, czystość smaku - na posmak kawy składają się takie elementy jak bogaty aromat, przyjemna kwaskowość, niska goryczka i dobra konsystencja. Dobra kawa oscyluje między smakiem słodkawym, gorzkawym i kwaskowym, jest czysta w smaku. - wyważenie (balans) - kawa uważana za dobrą nie daje przewagi żadnemu z wymienionych powyżej czynników, daje odczucie równowagi między nimi. Tylko kawa dobrze wyważona mieści się w kanonie kaw typu gourmet.

top arabica W tej kategorii nie ma produktów.